Make bolo de abóbora // pumpkin cake
uma tarde livre. amigos à volta da mesa. e um bolo para partilhar. foi mesmo para partilhar o momento. acabado de fazer. ainda quente. porque dias assim sabem sempre melhor. no conforto de casa. quando o outono la fora é agreste. em dias que até cai granizo. mas que umas fatias de bolo fazem esquecer.
a free afternoon. friends around the table. and a cake to share. to share the moment with them. just out of the oven. still warm. because in days like these always feels better. at the comfort home. when the autumn outdoors is fierce. in days where it hails. but nothing that a few slices of cake won't make up for.
a free afternoon. friends around the table. and a cake to share. to share the moment with them. just out of the oven. still warm. because in days like these always feels better. at the comfort home. when the autumn outdoors is fierce. in days where it hails. but nothing that a few slices of cake won't make up for.
bolo de abóbora
faz 1
300 g abóbora, descascada, sem sementes e cortada em cubos
80 g manteiga sem sal, à temperatura ambiente
150 g açúcar
2 ovos
1 c. chá canela em pó
1 c. chá noz-moscada, ralada na hora
3 claras, batidas em castelo
150 g farinha
1 c. chá fermento em pó
Cozer a abóbora numa panela em água a ferver durante 15 minutos até estar tenra. Retirar do lume, escorrer a água e triturar com a varinha mágica, até ficar com a consistência de puré.
Numa taça bater muito bem a manteiga. Depois junta-se o açúcar e continuar a bater por 10 minutos até estar leve e fofo. Adicionar os dois ovos e bater mais uns minutos até estar tudo bem envolvido. Adicionar à mistura o puré de abóbora, a canela e a noz-moscada. Adicionar então aos poucos e poucos as claras batidas em castelo e depois envolve-se a farinha e o fermento aos poucos, também.
Levar a cozer a forno previamente aquecido a 180ºC durante 45 minutos a 1 hora, numa forma untada de manteiga e farinha, ou até quando se espetar um palito e sair limpo.
pumpkin cake
makes 1
300 g pumpkin, chopped, peeled and seedless
80 g unsalted butter, at room temperature
150 g sugar
2 eggs
1 tsp. ground cinnamon
1 tsp. freshly ground nutmeg
3 egg whites, whipped
150 g plain four
1 tsp. baking powder
Boil the pumpkin in a saucepan of boiling water for 15 minutes until tender. Remove from heat, drain and grind with a hand blender, until reaches a puree consistency.
In a bowl start by beating the butter really well. Then add the sugar and keep beating for another 10 minutes until light and fluffy. Add the two eggs and keep beating until everything is well involved. Add the pumpkin puree, cinnamon and nutmeg. Carefully involve the whipped egg whites and then gradually involve the flour and baking powder.
Finally pour the batter into cake pan previously greased with butter and flour and bake in a pre-heated oven at 175ºC for 45 minutes to an hour, or until a stick comes out clean
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