Make Requeijão, Tomato and 'Poejos' Toast
A simplicidade destes almoços alentejanos, quando o calor abrasador ronda os 40º C, onde o gaspacho e as tostas de sabores desta terra são a combinação perfeita. É destes sabores, destas cores, das casas caiadas e tantas outras coisas, que mais gosto nos passeios por estas terras além Tejo.
Gosto de experimentar novas combinações e desta feita, pelo baixo Alentejo não foi excepção. Dias de puro ócio e boa comida, ao passar de um ano, desta nova aventura - o regresso a Portugal - que daqui em diante conduz a uma nova etapa.
The simplicity of these Alentejo's lunches, when the scorching heat is around 40º C, where the gaspacho and toasts full of native flavours are the perfect combination. Its these flavours, these colours, whitewashed houses and so many other things that I appreciate the most when travelling in these land beyond Tagus river.
I like to try new combinations and this time, in the southern part of Alentejo was no exception. Days of pure entertainment and good food, a year after I embarked upon new adventure - return to Portugal - that henceforth leads to a new one.
para 2
O sabor do pão alentejano, os tomates coração de boi do mercado e o sabor fresco dos poejos cultivados no Alentejo dão outro sabor às tostas. O truque aqui é do limão com o requeijão, que aprendi num restaurante algures no Alentejo e que lhe dá um sabor cítrico que contrasta com o sabor perfumado e fresco dos poejos.
Para acompanhar, um gaspacho à alentejana, porque quando o calor é sempre a melhor solução.
ingredientes:
4 fatias de pão Alentejano
1 dente de alho
170 g requeijão
1 c. sopa de sumo de limão
1 ou 2 tomates coração de boi, às rodelas
um punhado de poejos
Primeiro começar por tostar o pão Alentejano e depois esfregar o dente de alho no pão.
Misturar então o requeijão com o sumo de limão e depois barrar nas fatias de pão. Dispor então as rodelas de tomate por cima e por fim os poejos.
Enjoy!
para 2
The flavour of Alentejo's bread, with some farmer's market heirloom tomatoes and the fresh flavour of pennyroyal cultivated in Alentejo, give these toasts a different life. The trick here it to add some lemon juice to the requeijão, as I learned in a restaurant somewhere in Alentejo, that it boosts the flavour of requeijão and is the perfect contrast to the fresh and fragrant flavour of pennyroyal.
On the side, a 'gaspacho alentejano', because when the heat strikes it's the best solution
ingredients:
4 slices of Alentejo bread (big one will do!)
1 garlic clove
170 g requeijão (fresh cheese like ricotta)
1 tbsp. lemon juice
1 or 2 heirloom tomatoes, sliced
bunch of fresh pennyroyal leaves
Start by grilling the bread on both sides and then rub the garlic clove on the bread. Then mix the fresh cheese with lemon juice and spread it on the toasted bread slices. Then place the tomato slices on top and sprinkle some pennyroal leaves.
Enjoy!
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