Make sopa de chuchu // chayote soup
época de comida de conforto. ou reconfortante. até soa melhor em inglês 'comfort food'. a época de sopas. sopas quentes e simples. para isso mesmo, reconfortar. porque os dias já são mais pequenos. a 'hora dourada' já não é tarde. mas o pôr-do-sol continua a ter cores vibrantes. subir ao Bom Jesus para ver o pôr-do-sol é mágico. um dos meus programas favoritos. e chegar a casa para comer uma sopa assim. (talvez) perfeito!
the season of comfort food. to comfort. I must say that sounds better in english than in portuguese. the season of soups. of warm and simple soups. to do what it's expected, to comfort. because the days are smaller. the 'golden hour' it's not so late. but the sunset still has vibrant colours. going up to Bom Jesus to watch the sunset it's magical. one of my favourite programs. and arriving at home to eat a soup just like this. (maybe) perfect!
para 4-6
Seguindo as dicas da Vera Ferraz do blogue Hoje para jantar..., deve-se descascar os chuchu debaixo de água, pois libertam uma substância viscosa que é de difícil remoção das mãos (eu experimentei para ter a certeza, ahhh!). Assim fica mais fácil..!
ingredientes:
3 chuchus (cerca de 1kg)
2 cebolas
1,2 dl água a ferver
1 e 1/2 chá sal marinho
2 c. sopa de azeite virgem extra
queijo creme
nozes
orégãos secos
fatias de pão torrado
Primeiro, preparar os chuchus (segundo as dicas acima mencionadas), descascar e cortar em pedaços. De seguida as cebolas, descascar e cortar ao meio.
Numa panela, juntar o chuchu e a cebola, adicionar a água a ferver e temperar com o sal.
Levar ao lume e deixar cozer durante 25-30 minutos.
No final, juntar o azeite e triturar com a varinha mágica até estar cremoso.
Servir com queijo creme, nozes e orégãos secos. Acompanhar com pão torrado.
serves 4-6
Following the tips of a fellow portuguese blogger Vera Ferraz from the blog Hoje para jantar..., we should peel the chayotes under water, as they release a sticky substance that is hard to remove from the hands (I had to try myself to be sure, ahhhhh!). This tip makes it a lot easier..!
ingredients:
3 chayotes (about 1kg)
2 medium onions
1,2 dl water
1 & 1/2 sea salt
2 tbsp. extra virgin olive oil
cream cheese
walnuts
dried oregano
toasted rustic bread
First, prepare the chayotes, peeling and cutting into pieces (following the tips described above). Second, the onions, peel them and cut it in half.
On a large saucepan, place the chayote and the onion, add the boiling water and season with salt.
Bring to the boil and simmer for 25-30 minutes (until the vegetables are soft).
At the end add some the extra virgin olive oil and grind the soup with a hand blender until it is creamy and smooth.
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