Billionaire's Shortbread

Learn how to do Billionaire's Shortbread for your friends and family. this revenue from Billionaire's Shortbread it is delicious

Make Billionaire's Shortbread

Jamie Oliver's Billionaire's Shortbread | https://oandrajos.blogspot.com
Eu adoro Doces de Natal Portugueses. Não é só sobre os sabores. É também as memórias. As memórias de infância. É bom ter estas recordações. É engraçado como um sabor ou um prato nos consegue levar lá. Eu gosto desta sensação. Eu gosto de que a comida e sabores tenham este poder sobre mim. Assim como gosto das recordações que Billionaire's Shortbread me traz de um café que eu costumava ir. Eram muito bons. E eu gosto dessas memórias. Sentado num café quando estava tanto frio lá fora. Passar bons tempos com amigos e a comer Billionaire's Shortbread. Eu gosto dessa sensação. Talvez comece a fazer todos os anos só pelas memórias. Não só porque são realmente bons mas também pelo quão feliz me deixam.

I love Portuguese Christmas sweets. It isn't just about the flavours. It's also about all the memories. All those childhood memories. It's good to have these memories. It's funny how the flavour of a dish can take you there. I like that feeling. I like that food and flavours have that power in me. As I like that Billionaire's Shortbread remind me of a café that I used to go. They were really good. I am very found of those memories. Seated on that café, while I was really cold outside. Spending quality time with friends and having Billionaire's Shortbread as a treat. I like that feeling. I might just start baking these one every Christmas just for those memories. Not only because they are really good but also because how happy they make me.

Jamie Oliver's Billionaire's Shortbread | https://oandrajos.blogspot.com
Jamie Oliver's Billionaire's Shortbread | https://oandrajos.blogspot.com
Receita de Billionaire's Shortbread do Jamie Oliver
faz 1 forma (24 pedaços)

Esta receita de Billionaire's Shortbread é do Jamie Oliver e está no seu novo livro - Jamie Oliver's Christmas Cookbook. Alterei apenas algumas quantidades, sobretudo porque a minha forma era uma bocado mais pequena que a dele, também porque a quantidade de manteiga usada nesta receita é substancial e retirei a Guinness (100 ml) que é usada na receita original para o caramelo.
A receita é boa, muito boa, mas dá uma quantidade enorme. Para servir um grupo de 10 pessoas, e ainda dá mais de 2 shorbreads por pessoa. Para menos pessoas é melhor reduzir a quantidade e fazer talvez metade.

ingredientes para o shortbread:

150 g manteiga sem sal (fria)
250 g farinha
50 g açúcar

Começar por aquecer o forno para 180ºC e forrar uma forma de 28cm x 18cm com papel vegetal. Então misturar a farinha, o açúcar e a manteiga numa taça e misturar com as mãos até a mistura ficar com uma textura areada. Adicionar 1 ou 2 c. sopa de água, para ajudar a mistura a ficar firme. Colocar na forma, espalhar com as mãos até ter uma camada nivelada e furar com um garfo. Levar ao forno por 20 minutos, até o shortbread estar cozinhado e ligeiramente dourado. Deixar arrefecer e começar a preparar o caramelo.

ingredientes para o caramelo:

250 g açúcar amarelo 'light'
200 g manteiga s/ sal
150 ml água
300 ml crème fraîche

Para preparar o caramelo, começar por misturar o açúcar, manteiga e água numa panela sobre lume médio-alto. Deixar fervendo até reduzir a metade da quantidade (cerca de 15 minutos) e ir mexendo de vez em quando. Adicionar então o crème fraîche, reduzir o lume para fraco e deixar a borbulhar gentilmente por 20 minutos, mexendo constantemente. Quando começar a engrossar, verter sobre o shortbread e espalhar para ficar numa camada nivelada. Deixar a arrefecer no frigorífico por 2 horas (eu deixou durante a noite!).

ingredientes para a cobertura chocolate:

250 g chocolate negro (70% cacao)
1 c. sopa de manteiga s/ sal

Colocar então o chocolate e a manteiga numa taça à prova de calor em banho maria e deixar derreter o chocolate enquanto se vai mexendo. Deixar arrefecer por um minuto e espalhar sobre 1 minuto (para o caramelo não derreter). Quando o chocolate tiver arrefecido uns minutos, espalhar uns flocos de sal por cima. 

Servir cortados em pequenos pedaços.

Enjoy!

Jamie Oliver's Billionaire's Shortbread | https://oandrajos.blogspot.com
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Jamie Oliver's Billionaire's Shortbread Recipe
makes 1 tray (24 bites)

This recipe for Billionaire's Shortbread is from Jamie Oliver is new cookbook - Jamie Oliver's Christmas Cookbook. I made a few changes in the recipe, mainly because my tray is smaller than the one on the book, also because it uses so much butter and I did not add Guinness (100 ml) to make the caramel as in the original recipe.
The recipe is good, really good but makes quite a big quantity. Good for a group of 10 people and still more than 2 shortbreads for person. To make for fewer people I would say it's ideal to only make half of the quantities.

ingredients for the shortbread:

150 g unsalted butter (cold)
250 g flour
50 sugar

Start by preheating the oven to 180ºC and grease a 28cm x 18cm baking tray with baking paper. Then mix the flour, sugar and butter in a bow and rub it with your hands until the mixture is crumbly. Add 1 or 2 tbsp. of water, to help bring the mixture together into a dough. Place it in the baking tray, spread with the hands until it's an even layer and prick it with a fork. Bake in the oven for 20 minutes, until the shortbread is cooked through and slightly golden. Allow it to cool down and start preparing the caramel.

ingredients for the caramel:

250 g soft light brown sugar
200 g unsalted butter
150 ml water
300 ml crème fraîche

To prepare the caramel, place the sugar, butter and water in a saucepan over medium-high heat. Bring it to boil and allow it to reduce by half, stirring occasionally (around 15 minutes). Whisk the crème fraîche in, then reduce the heat to low and allow it to gently bubble for 20 minutes, stirring constantly. When thick pour it over the shortbread and spread it to become an even layer. Allow it to cool down and chill in the fridge for 2 hours (I left it overnight!).

ingredients for the chocolate top:

250 g dark chocolate (70% cacao)
1 tbsp. unsalted butter

Place the chocolate and butter into a heatproof bowl over a pan of gently simmering water and leave it to melt, stirring constantly. Allow it to cool down for a minute (so the caramel does not melt). When the chocolate has cold down, spring some sea salt flakes on top.

Serve in bite-size chunks.

Enjoy!
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